Een staart of knot is heel mooi en ook nog eens super praktisch. Toch geeft het altijd weer een bevrijdend gevoel wanneer je jouw haren lekker los kunt gooien aan het einde van de dag. Of toch niet? Soms kan dit namelijk ook haarpijn geven. Wat is de oorzaak en wat kan je eraan doen? Wij praten je bij.

Haarpijn is een oppervlakkige pijn op je hoofd, aan je haarwortels. Het kan ontstaan wanneer je dus een staart of knot draagt, maar ook wanneer je een muts draagt, klitten hebt of wanneer je op een verkeerde manier gelegen hebt.

Wat is de oorzaak?
Haarzakjes vormen de basis van ieder haartje op jouw hoofd. Zo’n haarzakje, ook wel follikel genoemd, is heel gevoelig en vormt samen met jouw haar een onderdeel van het zenuwstelsel.

Haarpijn wordt in veel gevallen veroorzaakt door gespannen spiertjes in de haarzakjes. Door het haar voor een tijdje op een bepaalde manier te dragen, ontstaat er druk op de haarzakjes en voilà… daar is de haarpijn.

De spiertjes en zenuwuiteinden in de haarzakjes wennen als het ware aan de richting waarin ze staan. Wanneer je dus aan het einde van de dag jouw haren ‘lekker’ losgooit, stimuleert dit de zenuwuiteinden en spiertjes en dit resulteert in een gevoelige hoofdhuid. Jouw haarzakjes moeten zich dan simpel gezegd weer aanpassen aan de manier waarop je jouw haar draagt.

Wat kan je ertegen doen?
Wanneer je haarpijn ervaart, probeer je het vaak ‘weg te wrijven’. Helaas helpt dit niet en werkt het vaak ook alleen maar averechts.

Het beste wat je kunt doen is het haar een pauze gunnen. Probeer het bijvoorbeeld niet te vaak en te lang een bepaalde kant op te dragen. Geef jouw haren rust en ruimte, laat een staart of knot voor een paar dagen achterwegen en kies voor een losse bos. Wil je het haar toch vast dragen? Kies dan voor een lossere staart of vlecht en een minder strakke elastiek zoals een scrunchie!